Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор

...
Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор
Коментари Харесай

Конгресмен от САЩ иска санкции срещу Гешев

Финансовото министерство на САЩ да наложи наказания против българския основен прокурор Иван Гешев желае в свое писмо американският конгресмен Уорън Дейвидсън. Като причина той показва подозрения за корупция и занемаряване на наказания по закона " Магнитски ".

Писмото се появи първо във фейсбук профила на Иван Христанов, народен представител от Продължаваме промяната. Сайтът EurActiv разгласи, че е получил документа, а самият Дейвидсън разгласява в профила си в " Туитър " копие от него с думите: " Писмото ми по отношение на България е същинско, каквито са и необятно публикуваните терзания за отбягване на наказания. ", прецизира Дневник. 



Демонстративното неуважение на американските наказания от основния прокурор е недопустимо и би трябвало да бъде адресирано ", приканва Дейвидсън в писмото си до финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън. 

" Използването на управлението на прокуратурата като оръжие в услуга на проведената престъпност и корупцията е сериозна опасност за стабилността на значим съдружник в НАТО и по общо – на целия район на Балканите ", добавя Дейвидсън. 

През март 2021 година двама американски сенатори от комисията по външни работи - Боб Менeндес и Джим Риш, излязоха с общо изказване, че ширещата се корупция, неналичието на медийна независимост и политизацията на правосъдната система заплашват връзките сред Съединени американски щати и България. Санкциите по закона " Магнитски " пристигнаха 4 месеца по-късно. 

Дейвидсън написа, че българската прокуратура е прекратила инспекциите, почнали след налагането на глобите по " Магнитски ".

В писмото на конгресмена " се прави директна връзка сред държанието и дейностите на Иван Гешев, решения на българския съд, присвояване на бизнеси и застъпничество над лица от задкулисието! ", написа депутатът от Политическа партия Христанов. И позволява, че " това е може би намек за новите " номинации на Магнитски ".

" Очаквайте моите дейности на 26 декември ", написа още Христанов във Facebook. Дейвидсън написа, че българската прокуратура е прекратила инспекциите, почнали след налагането на глобите по " Магнитски ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР